Vind het ‘waarom’ achter jouw veelheid aan activiteiten & interesses

I.p.v. ‘ik voel me een ongeleid projectiel’ 

Je hebt soms het gevoel dat er niet één persoon in jou verstopt zit, maar tientallen! Wat je interesseert en prikkelt is niet op één hand te tellen, en bovendien fluctueert dat ook nogal in de tijd.  De vraag ‘En, wat doe jij?’ heeft al meer dan één keer gezorgd voor zweetdruppels op je hoofd. Het is steeds een afweging tussen jouw veelzijdigheid zoveel mogelijk recht aan te doen, of de verwarring op het gezicht van jouw gesprekspartner kost wat kost proberen te vermijden.

De volgende uitspraken zijn je niet onbekend:

‘Ik voel me soms zo versnipperd’
‘Ik ben met 1001 dingen bezig die niets met elkaar te maken hebben’
‘Ik loop jobs/opdrachten mis omdat ik geen coherent verhaal kan brengen’ 
‘Ik heb geen idee waar ik mijn pijlen op moet richten’

*zucht*

Is dat herkenbaar? Volg dan even verder.

Iedereen heeft nood aan een gevoel van consistentie, wat helderheid in de chaos. Ook wanneer je niet graag in een hokje geduwd wordt. Een creatieve generalist of multipotential zijn betekent per definitie: omgaan met complexiteit. Ik weet niet hoe dit woord voor jou klinkt, maar voor alle duidelijkheid: ik bedoel het als een compliment. Complexiteit betekent: nuance, veelzijdigheid, moeilijk te definIëren of te doorgronden. Maar het kan ook begrepen worden als: ‘een geheel van dingen die bij elkaar horen’. En hoewel dit allemaal zeer spannend en boeiend klinkt, is het soms ook verdomd verwarrend en vermoeiend. We zijn mensen, en mensen hebben het nodig om samenhang te creëren. We hebben nood aan verhalen maken (en vertellen). Niet alleen om orde in de chaos te scheppen, maar ook om betekenis te geven aan die chaos. En daar helpt een rode draad bij. Vinden wat verbindt helpt je om rust te vinden én om meer impact te hebben op jouw omgeving.

Veelzijdig zijn én een helder verhaal brengen dat inspireert

Een rode draad is een gemeenschappelijke factor, een lijn die je kan terugvinden in alles wat je doet. Rode draden komen in verschillende soorten en maten. De ene is niet perse belangrijker dan de andere, maar ze dienen vaak gewoon een ander doel. Zo kan een rode draad beschrijven wat jou drijft in het leven, maar kan het ook gaan over een doelgroep, over een overkoepelend thema, een identiteit, enz. Een rode draad zorgt ervoor dat jij meer rust ervaart in je hoofd, maar heeft ook een grote impact op anderen. Je krijgt hen makkelijker ‘over de brug’, maakt hen nieuwsgierig, je komt overtuigender over, m.a.w.: je geeft mensen zin om je beter te leren kennen en met je samen te werken!

Waarom zou je gaan zoeken naar een rode draad?

  • Je hebt beter voeling met wat het is dat jou drijft in het leven, of jouw ‘waarom’.
  • Het brengt jou rust in het hoofd. Er is dus toch een lijn in de 1001 dingen die je doet!
  • Het helpt jou kiezen doordat het een kompas wordt waar je keuzes en opties naast kan gaan leggen.
  • Je maakt komaf met de stress en onzekerheid die vragen zoals ‘Wat is jouw ware passie?’ met zich meebrengen.
  • Je kan anderen beter meenemen in jouw verhaal i.p.v. op verwarde gezichten te moeten staren.
  • Je hebt materiaal om verhalen te creëren (denk aan sollicitaties, klantengesprekken, pitchrondes voor ondernemers,…).
  • Met een scherp uitgelijnde rode draad trek je meteen ook meer de mensen aan waarvoor jij écht meerwaarde kan creëren.

Samenhang ontdekken in de veelheid, zonder je vast te zetten

Dit programma bestaat uit 7 onderdelen, die elk op hun manier bijdragen tot dan ene grote verlangen: een richting zien in je veelheid aan interesses, ideeën en verlangens. Je schept helderheid in de chaos, maar zonder jouw veelzijdigheid onrecht aan te doen. Nee, je hoeft niet te kiezen voor maar één interesse, één doelgroep, of één kant van jezelf. Ja, je kan én rust in je hoofd ervaren én een rijk en afwisselend leven leiden.

Je krijgt toegang tot deze 7 onderdelen in een online besloten leeromgeving en je bekijkt ze best als een menukaart. Je neemt eruit wat het beste aansluit bij jouw behoefte van het moment. Er is aan alles gedacht: vragen en oefeningen die tot reflectie stemmen en nieuwe kanten van jezelf belichten, tools die je stimuleren om tot actie over te gaan, oefeningen om je mindsetknopen aan te pakken, voorbeelden en tips van andere creatieve generalisten, enz. enz.!

Jouw grote leidraad in dit hele proces is ons splinternieuwe Rode Draden Paspoort. Dit is een 3-delig paspoort waarbij jij jezelf in kaart brengt op de volgende niveaus: Wie ben ik allemaal?/Hoe zet ik mezelf in de wereld?/Hoe leg ik mezelf uit aan de wereld? Het paspoort toont jou welke puzzelstukken nog ontbreken in je zoektocht én is tegelijkertijd dé tool om je vooruitgang bij te houden. We gaan voor concrete resultaten en dat is: een rode draden paspoort dat je je hele leven lang kan blijven gebruiken en als kompas kan dienen! Om jou een voorproefje te geven maakten we deze verkorte versie van het paspoort, je kan hem hier gratis downloaden.

 

Dit zijn alle onderdelen van het ‘Vind jouw rode draad’ programma op een rijtje:

Ga je hier graag mee aan de slag? Download dan ons gratis rode draden paspoort!

In deze module neem je een eerste duik in het ‘rode draden-bad’. Je leert de verschillende soorten rode draden kennen, je maakt kennis met een aantal creatieve generalisten die vertellen over hoe zij deze inzetten, en je kijkt naar jouw 1001-interesselijst op een manier zoals je dat nog nooit deed.

Je gaat zoeken naar jouw ‘waarom’ of de waar-doe-ik-het-voor rode draad. Hier helderheid over krijgen brengt jou enerzijds mentale rust, maar is ook essentieel om anderen (emotioneel) te laten connecteren met je verhaal. Dit type rode draad is bij uitstek een kapstok, de verbindende lijn in jouw veelheid!

Het sleutelwoord in deze module is: concreet! Hier maak je voor jezelf en anderen duidelijk wat nu het effect is van wat je doet. Wat verander jij voor anderen? Welke problemen los jij op? Een niet te missen ingrediënt voor als je jezelf moet pitchen, een over mij pagina schrijft, maar ook voor als je gaat solliciteren. Wat is het effect dat jij hebt op jouw omgeving?

We gaan kijken naar welke uitgesproken persoonlijkheid, stijl of rol in jou schuilt en hoe je dat net kan gebruiken als onderscheidende factor. Misschien zit dat zelfs in hetgeen jij aanvankelijk als een vervelende eigenschap beschouwde ;-)!

Voor wie al via de ‘klassieke’ manier op zoek ging naar tips over hoe jezelf te branden of te pitchen, zal deze zeker wel kennen. Wat is jouw doelgroep? Wat is jouw niche? Vragen die menig creatieve generalist gillend doen weglopen, haha! Hier gaan we verkennen of het voor jou aangewezen is om een doelgroep te gebruiken als rode draad en indien ja, hoe je die dan kan omschrijven.

Weten is één ding, doen is nog belangrijker! Rode draden ontdekken en ontrafelen is één ding, maar dan komt (zoals steeds) de cruciale stap: actie! En net die stap ontbreekt geregeld na een workshop of cursus. Wij helpen je om concrete, haalbare doelen te stellen en om in beweging te blijven.

 

We hebben aan alles gedacht. Want wat als het ergens hapert? Bv.: je zit vast omdat je het gevoel hebt nog niet ‘de perfecte’ rode draad gevonden te hebben? Je hebt last van het feit dat jij altijd zoekend lijkt te zijn? Je vindt het eng om je te profileren? Er zijn zoveel beperkende overtuigingen en gewoontes waarin we verstrikt kunnen zitten, en die hebben een onmiddellijke invloed op hoe we ons verhaal construeren en naar buiten brengen. In deze module werk je aan die mindset-knopen, en krijg je de boel weer in beweging.

 

Praktisch

Het Rode Draden programma = inzichten en resultaten waarop je de rest van je leven kan terugvallen…

Af en toe organiseer ik samen met Silvia Derom van de Creatieve Generalist een groepsformule. Is dat het geval, dan zal je deze hier op de pagina ook vinden. Zie je niets staan over de groep, dan is er altijd nog de 1-op-1 formule! Die kan je eender wanneer starten.

* Betaal je in één keer, dan krijg je 100€ korting, wat dus wil zeggen €950 i.p.v. €1050 (excl. BTW)

Woon je in het buitenland, vergeet dan niet de landcode toe te voegen.

Opnieuw, woon je in het buitenland, voeg dan ook het land toe.

Deze creatieve generalisten gingen jou voor…

Dit programma is een reis naar jezelf, waarbij je handvaten krijgt om de essentie van jezelf te ontdekken en benoemen. De betrokkenheid van de coaches vond ik super. Ik deed er toe en was niet zomaar een nummer dat zich had ingeschreven in een online cursus. Dat was voor mij heel belangrijk!

– An Yskout

Aan alle mensen die van geen hout pijlen weten te maken: start met dit programma. Je krijgt antwoorden op de vraag: ‘waarom doe ik wat ik doe’ en hoe je dat in de praktijk kan omzetten.
Dankzij de Rode Draden Mastermind heb ik mezelf teruggevonden. Er is een weggestopte, onder de mat gemoffelde personaliteit (opnieuw) in mij naar boven gekomen.

– Kevin De Meersman

“Door het traject heb ik het 1 persoon/1 job-principe kunnen loslaten, en ik merk nu dat mijn ‘deeljobs’ meer en meer in de richting gaan van waar ik naartoe wil. Kort na het Rode Draden traject ben ik, naast mijn bijberoep studiebegeleiding, met een nieuwe opleiding (logopedie) gestart. Echt geweldig, mijn kennisspons glundert, en dat was dus het onmiddellijke effect van jullie programma. Mijn laatste nieuwe project is het opstarten van een kleuter- en lagere school in de buurt. Ik heb die sprong maar durven wagen omdat ik dankzij het Rode Draden traject mijn puzzel heb durven leggen en niet meer bang ben om verschillende deelstukken uit elkaar te halen. Als anderen dat horen slaan ze bijna tilt, maar ik schaam me nu echt niet meer dat ik dit soort combinaties nodig heb. Nu, een jaar na het programma gevolgd te hebben, kan ik bevestigen dat de effecten duurzaam zijn. Dominogewijs, blijven de puzzelstukjes juist vallen.”

– Goele Jans

“Voor mij was het thuiskomen en handvaten aangereikt krijgen door mensen die een creatieve generalist echt kunnen ‘zien’. Het contact met de coaches met elk hun eigenheid vond ik bijzonder waardevol!”

– Guy Bastijns

Jouw gidsen in dit Rode Draden Avontuur:

Silvia Derom

Founder van de Creatieve Generalist en ontwikkelaar van dit Rode Draden Programma. Mensen helpen om hun veelzijdigheid als een troef te zien én toch tegemoet te komen aan de behoefte om ‘kapstokken’ te hebben: daar krijgt Silvia maar niet genoeg van!

Sofie Leemans

Professional uit het coachnetwerk van de Creatieve Generalist, oprichter van De FlowFabriek en co-ontwikkelaar van dit Rode Draden programma.  Sofie combineert 3 grote passies: reizen, schrijven en psychologie. Met haar heb je de garantie dat het niet blijft bij denken of uitstellen!

 

FAQ:

Wanneer gaan de groepssessies door ?

Op de volgende maandagen: 5/7, 19/7, 23/8 en 20/9, telkens van 12u30 tot 14u. Er wordt ook 1 ‘joker’ sessie voorzien voor wie één van de sessies moet missen. Dat wordt nog onderling afgesproken. Je krijgt ook steeds toegang tot de opname van de sessies.

 

Is deze cursus ook geschikt voor mij als ik nog zoekende ben in wat ik wil gaan doen?

We benaderen het rode draad-thema vanuit verschillende invalshoeken, waardoor je er -ongeacht de fase waarin je zit- sowieso iets uithaalt. Nadenken over wat jouw vele interesses verbindt, kan je net helpen om je verdere koers te bepalen. Daarnaast krijg je oefeningen aangereikt waarop je nadien nog kan blijven terugvallen.

 

Wat als ik mijn rode draad toch niet vind?

Met de oefeningen uit dit programma stel je jezelf de goede vragen. De antwoorden daarop laten zich echter niet altijd afdwingen. De juiste houding hier is er enerzijds actief mee bezig zijn, en anderzijds ook loslaten. We helpen je om met deze tegenstrijdigheid om te gaan. Als jij hiermee aan de slag gaat, zullen er antwoorden opduiken. Maar soms vraagt dat tijd, en ook actie. Je hoeft niet te wachten op jouw rode draad om dingen te gaan uitproberen, integendeel. In dit programma geven we aan dat ‘doen’ ook expliciet aandacht.

 

Hoeveel tijd moet ik hiervoor voorzien?

Dat hangt heel sterk af van jouw vertreksituatie. Tast je nog heel erg in het duister, dan is het goed om voldoende de tijd te nemen, vooral omdat je naast reflecteren, ook zal moeten gaan experimenteren. Een gemiddelde van 2 u per week vrijhouden voor het programma is dan een goed vertrekpunt.

 

Hoe verloopt de betaling?

Klik je op de inschrijfknop voor de groepsformule, dan wordt je rechtstreeks naar de betaalomgeving geleid. Je kiest daar de betaalwijze waar jouw voorkeur naar uitgaat en je krijgt automatisch een factuur toegezonden. Let wel goed op dat je de juiste gegevens invult en je jouw BTW nummer niet vergeet, indien van toepassing. Koos je de individuele formule, dan kan je me gewoon een seintje geven via mail en dan krijg je een factuur toegestuurd om via overschrijving te betalen.