Hoi! Ik ben Sofie

Enthousiaste 40-er (al voel ik me nog altijd ‘net afgestudeerd’…) met een passie voor reizen, schrijven en psychologie. Ik ben uitermate nieuwsgierig, hou van gezelschapsspelletjes, heb een hekel aan koken en ik drink absoluut nooit koffie (bwéik!). Ik kan geen boekenwinkel voorbij wandelen zonder even binnen te gaan, praat met plezier urenlang over zo ongeveer alles (behalve boekhouding en automerken) en ik heb steeds 1000-den ideeën, al geraken de meeste zelden tot de implementatiefase.

In de zomer van 2015 is er alvast één idee blijven hangen en ben ik erin geslaagd dat te implementeren. Jeuj! Ik heb een jaar loopbaanonderbreking genomen als een soort ‘burn-out preventie’ en ben op reis vertrokken met een enkeltje Afrika en zonder planning. Jep, een perfectionist die niet zo van planning houdt… ze bestaan!

Na een jaar kwam ik terug met een rugzak vol levenswijsheid en nog meer ideeën dan voordien, maar ik heb mezelf niet ergens gevonden (en dat was wel degelijk het plan).  Om het anders te zeggen: ik wist nog beter wat ik NIET wilde doen, maar ik had nog steeds geen idee wat ik WEL wilde doen. Grrrr! Frustrerend! Ik zegde toch mijn job op (want dat was duidelijk) en bedacht me dat ik dan wel moest… Dat zoeken naar een alternatief traject of de job van mijn leven, ging echter niet bepaald van een leien dakje.

Ik probeerde vanalles en merkte al snel dat veel geweldig leek, maar niet altijd voor lang of toch net niet was wat ik zocht. Manager in een lodge in Afrika, travel-blogger, copywriter, enz. You name it, I’ve done it! Toen botste ik op de term ‘liminality‘ en leerde ik dat er zoiets bestond als ‘creatieve generalisten‘. Halleluja!

Ik wist nu dat een alternatief traject alleszins mijn pad was. Niet iedereen was daarvan overtuigd natuurlijk. En eerlijk, er waren dagen dat ik zelf niet eens meer zeker was of ik er wel in geloofde. Ingesleten normen en overtuigingen laten zich niet makkelijk afschudden en het is ook niet evident je eigen weg te blijven volgen als alles en iedereen rondom je iets anders zegt. Dan ga je wel eens twijfelen. En zeker als je een beetje een ‘people pleaser‘ bent zoals ik. Ai!

Die hele zoektocht met vallen en opstaan, heb ik als inspiratie gebruikt. Dat in combinatie met mijn achtergrond en ervaring als psycholoog was mijn basis om te starten met programma’s rond de thema’s waar ik zelf zo zoekende in geweest was. Zo kon ik anderen concreet helpen hetzelfde te doen: hun eigen weg ontdekken en hun voeten beginnen volgen. En wat een super gevoel is het om dat te mogen doen!

Ben jij ook klaar om je eigen voeten te gaan volgen?

Mijn manier van werken

Het lijkt soms alsof er iets negatiefs en zwaar rond psychologie en therapie hangt. Ergens logisch, vermits het vaak gaat over mensen die diep zitten, die vechten om verder te geraken of die zoveel mee torsen dat het soms zelfs straf is hen nog rechtop te zien staan.

Maar vaak gaat het over dagdagelijkse menselijke dingen, die onderdeel zijn van ons leven. Zonder ups geen downs of in dit geval dus beter, zonder downs ook geen ups.

Ik maak de dingen niet nog zwaarder, maar geef mensen handvaten, toon hen dat ze niet alleen zijn en ik doe dat op een ‘down to earth’-manier met hier en daar een knipoog. Key voor mij is actie en dingen concreet maken. Snappen hoe iets werkt is één ding, maar het ook nog eens aanpakken en veranderen is iets anders. En daar leg ik graag de focus: actie!

Ik maakte werkboeken, nam video’s op, geef je oefeningen en uitdagingen. En natuurlijk wandel ik samen met jou doorheen je proces.

Als dat wel goed klinkt, geef gerust een seintje! of boek meteen een eerste kennismakingsgesprek in. Dat is helemaal gratis, want zo kunnen we kijken of er klik is! Voor meer info over het concrete aanbod, neem hier een kijkje. Nog vragen? Aarzel niet en stuur me een bericht!

Opleiding

  • In 2004 studeerde ik af als licentiaat klinisch psycholoog.
  • Mijn interesse in motivatiepsychologie (motivatie = mijn rode draad) zorgde ervoor dat ik sportpsychologie ging bij studeren en in 2006 mocht ik mezelf officieel sportpsycholoog noemen.
  • Na jarenlang voornamelijk gedragstherapeutisch te werken, startte ik een therapieopleiding bij Balans (VSPW Gent) en vier jaar later mocht ik een bordje ‘contextueel therapeut‘ aan mijn deur hangen. Meer over contextuele therapie lees je hier.

Ervaring

  • Groepsdynamica prikkelde mij en de eerste vijf jaar van mijn carrière werkte ik voor een organisatie waar ik groepen begeleidde, vormingen gaf over teambuilding, open communicatie, relaties enz.
  • Nadien heb ik vijf jaar in de verslavingszorg gewerkt (Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg, eerst in Leuven, nadien Antwerpen). Hier gaf ik naast het cliëntenwerk (individueel en in groep) ook vormingen. Motiverende gespreksvoering is daar een voorbeeld van.
  • Naast mijn hoofdjob in het CGG, heb ik in een groepspraktijk gewerkt als zelfstandige en ben ik later overgeschakeld naar mijn eigen praktijk.
  • En na wat zoeken en ‘jack of all trades‘ spelen, werk ik sinds 2017 fulltime als online coach!

Waar vind je mij nog?

In 2015 startte ik als blogger bij MO.be. Ik schreef ook voor Charlie Magazine (maar jammer genoeg hebben zij de boeken toe moeten doen en is mijn artikel daar niet meer vindbaar) en voor Bliss Magazine.

Sinds maart ’19 kan je mij ook vinden in het netwerk van de Creatieve Generalist.

Ongeveer gelijktijdig richtte ik De FlowFabriek op. De allereerste Belgische groepspraktijk die volledig online is. Dat wil zeggen dat alles wat wij (mijn team en ik) daar aanbieden online is. En dat gaat van rouw en burn-out over gezondheid en voeding tot workshops om met je online datingprofiel aan de slag te gaan!

En, ja ik durf al wel eens wat veel hooi op mijn vork nemen, dus tot slot startte ik toen ook als wereldwijf, waar ik artikels voor schrijf, van eender waar in de wereld ik me op dat moment bevind.

Verder deed ik ook enkele interviews over mijn levensstijl als ondernemende nomade voor Trends en Nina. Ook Wendy Van Dijk wilde mijn verhaal ter inspiratie in haar serie ‘power stories’ opnemen.

En tot slot schreef ik een boek over pleasen en werd ik hiervoor geïnterviewd door verschillende kranten en tijdschriften, zoals De Morgen, Het Nieuwsblad en Feeling. Je hoorde me ook op Radio 2 in het programma Wijs en in enkele podcasts. Die opnames vind je hier op de pagina.

Gezien in:

Let’s connect

WhatsApp

+32 476 63 94 86

Email

info@sofieleemans.be

Waar?

Online, dus where ever you want!

Wanneer?

Afhankelijk van waar ik me bevind én flexibel! Doorgaans gesloten in het weekend.