Wie is Sofie?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoi! Ik ben Sofie, een enthousiaste 30-er (al moet ik dat hier bijna aanpassen…) met een passie voor reizen, schrijven en psychologie. Ik ben uitermate nieuwsgierig. Ik kan bv. mijn hoofd breken over de vraag hoe het komt dat Trump erin geslaagd is één van de machtigste mannen ter wereld te worden. Of over hoe het kan dat een foto of een bericht door de lucht in één seconde aan de andere kant van wereld geraakt (en ik er uren en dagen over doe). Of waarom wij met z’n allen nog steeds niet doorhebben dat burn-out een ziekte is van onze maatschappij en we daar dus dringend mee aan de slag moeten. Dringend.

Ik ben dus nieuwsgierig. Verder hou ik van gezelschapsspelletjes, heb ik een hekel aan koken en drink ik absoluut nooit koffie (bwéik!). Ik kan met veel plezier uren praten met vrienden, familie en volslagen vreemden over zo’n beetje alles (behalve economie en financiën) en ik kan geen boekenwinkel voorbij wandelen zonder even binnen te gaan, zelfs al zijn alle boeken in een taal die ik absoluut niet begrijp. Tot slot heb ik steeds duizenden ideeën, maar geraken de meeste nooit tot aan de implementatiefase. Je zou het ook een overdosis aan creativiteit en fantasie kunnen noemen…

In de zomer van 2015 is er één idee toch blijven hangen en ben ik erin geslaagd dat te implementeren. Jeuj! Ik heb een jaar loopbaanonderbreking genomen als een soort ‘burn-out preventie’ en ben op reis vertrokken met een enkeltje Afrika en zonder planning. Daar hou ik namelijk niet zo van, planning… En maar goed, want de dingen lopen al eens anders. Tussen de olifanten en giraffen, kwam ik ook de man van mijn dromen tegen (cliché-alarm!). Net toen ik in dat domein van mijn leven de hoop zo’n beetje opgegeven had. Vandaag kan ik zeggen dat er nog werk is aan die prins op het witte paard. Gelukkig, want ik ben nooit zo’n fan geweest van perfectie (jep, dat kan als perfectionist!).

Enfin, het vinden van prince charming (ahum…) en de reis an sich veranderde mijn oorspronkelijke idee nogal drastisch. Ik dacht namelijk om het grootste deel van mijn trip Zuid-Oost Azië te gaan ontdekken, maar het universum besliste daar anders over. Afrika is een beetje onder mijn vel gekropen en plots bevond ik me in Mexico en Panama, dus er staat nog steeds heel wat ‘Azië’ (en heel wat wereld) op mijn bucketlist. Ik ben met andere woorden nog niet klaar met dat reizen…

Na een jaar kwam ik terug met een rugzak vol levenswijsheid en nog meer ideeën dan voordien, maar ik heb mezelf niet ergens gevonden (en dat was wel het oorspronkelijke plan).  Om het anders te zeggen. Ik wist nog beter wat ik NIET wilde doen, maar ik had nog steeds geen idee wat ik WEL wilde doen. Frustrerend! Ik zegde toch mijn job op (want dat was duidelijk) en bedacht me dat ik dan wel moest… Dat zoeken naar een alternatief traject of de job van mijn leven, ging niet bepaald van een leien dakje.

Ik probeerde vanalles en merkte al snel dat ‘vanalles’ niet altijd werkte. Manager in een lodge in Afrika, travel-blogger, copywriter, enz. You name it! Toen botste ik op de term ‘liminality‘ en leerde ik dat er zoiets bestond als ‘creatieve generalisten‘. Halleluja!

Ik wist nu dat een alternatief traject alleszins mijn pad was. Niet iedereen was daarvan overtuigd natuurlijk. En eerlijk, er waren dagen dat ik zelf niet meer zeker was of ik er wel in geloofde. Ingesleten normen en overtuigingen laten zich niet makkelijk afschudden.

Verder is het is ook niet evident bij je eigen idee te blijven als alles en iedereen rondom je iets anders zegt. Dan ga je wel eens twijfelen. En zeker als je wel wat een ‘people pleaser’ bent zoals ik. Ai!

Dat betekent ook dat relaties soms wat onder spanning komen te stan of veranderen. En dan heb ik het niet (enkel) over partnerrelaties, maar vooral zelfs relaties met vrienden en familie. Als jij verandert, moeten zij namelijk mee. Accepteren of proberen jou te veranderen. En vaak gaan ze eerst voor dat laatste, want ze denken dat zij weten wat goed is voor jou. Goed bedoeld dus, maar verdekke moeilijk af en toe!

Ik heb mezelf toen alleszins beloofd om ervoor te gaan. Ook als het even moeilijk was of mijn omgeving niet mee wilde. Want ik ben het mezelf verplicht. Waarom ik dat vind, lees je hier. Verder wil ik een bijdrage leveren in het aanpakken burn-out en onze samenleving in zijn geheel. Waarom? Wel, simpelweg omdat ik rotsvast geloof dat het anders kan. Dat wij anders kunnen. Dat jij anders kan!
Wat denk je? Tijd om het één en ander aan te pakken? Hulp nodig? Geef gerust een gil!

 

Mijn achtergrond:

In 2004 studeerde ik af als licentiaat klinisch psycholoog. Ik voelde me nog niet voldoende gewapend en was volledig geïntrigeerd door motivatiepsychologie. Dat bijkt jaren later ook de rode draad in mijn verhaal te zijn. Motivatie. Maar dus destijds besliste ik om nog sportpsychologie bij te studeren en in 2006 mocht ik mezelf officieel sportpsycholoog noemen.

Groepsdynamica prikkelde mij en de eerste vijf jaar van mijn carrière werkte ik voor een organisatie waar ik groepen begeleidde, vormingen gaf over teambuilding, open communicatie, relaties enz. Nadien vond ik dat het tijd was om terug te keren naar mijn ‘psychologie-roots’ en vervolgens heb ik vijf jaar in de verslavingszorg gewerkt (Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg, eerst in Leuven, nadien Antwerpen). Hier gaf ik naast het cliëntenwerk (individueel en in groep) ook vormingen. Voor mensen die met verslaafden werkten, maar ook voor ouders, partners en andere betrokkenen. Motiverende gespreksvoering is daar een voorbeeld van.

In 2011 startte ik een therapieopleiding bij Balans (VSPW Gent). Ik koos voor contextuele therapie, terwijl ik tijdens mijn studies en stage steeds voor gedragstherapie was gegaan. Een buikgevoel. Het heeft me veel gebracht, privé en in mijn werk en vier jaar later mocht ik een bordje ‘contextueel therapeut‘ aan mijn deur hangen. Meer over contextuele therapie lees je hier.

Naast mijn hoofdjob in het CGG, heb ik in een groepspraktijk gewerkt als zelfstandige en ben ik later overgeschakeld naar mijn eigen praktijk. Hier merkte ik dat ik het liefst werkte rond burn-out. Het was iets dat me intrigeerde, net omdat er zoveel over gesproken wordt, maar eigenlijk weinig over bestaat of geweten is. Iedereen heeft zo’n beetje zijn eigen idee. Ook omdat het meer en meer voorkomt en vooral aan de werkcontext gekoppeld wordt, terwijl het zoveel breder is dan dat. De werkcontext is vaak maar het topje van de ijsberg of datgene wat simpelweg zichtbaar is. Ik maakte er dus mijn persoonlijke missie van om burn-out aan te gaan pakken!

Waar vind je mij nog?

In 2015 startte ik als blogger bij MO.be. Ik schreef ook voor Charlie Magazine en voor Bliss Magazine.

Sinds maart ’19 kan je mij ook vinden in het als coach in het netwerk van de Creatieve Generalist.

En ongeveer gelijktijdig richtte ik De FlowFabriek op. De allereerste Belgische groepspraktijk die volledig online is. Dat wil zeggen dat alles wat wij (mijn team en ik) daar aanbieden online is. En dat gaat van rouw en burn-out over gezondheid en voeding tot workshops om met je online datingprofiel aan de slag te gaan!

En, ja ik durf al wel eens wat veel hooi op mijn vork nemen, dus ook tegelijk startte ik als wereldwijf, waar ik geregeld artikels voor zal schrijven, van eender waar in de wereld ik me op dat moment bevind.

Verder deed ik ook enkele interviews over mijn levensstijl als ondernemende nomade voor Trends en Nina.

Mijn manier van werken

Het lijkt soms alsof er iets negatiefs en zwaar rond psychologie en therapie hangt. Ergens logisch, vermits het vaak gaat over mensen die diep zitten, die vechten om verder te geraken of die zoveel meetorsen dat het soms zelfs straf is hen nog rechtop te zien staan.

Heel vaak echter gaat het over dagdagelijkse menselijke dingen, die onderdeel zijn van ons leven. Zonder ups geen downs of in dit geval dus beter, zonder downs ook geen ups. Ons leven volgt letterlijk het ritme van een hartslag. En als er geen ups en downs meer zijn… dan is er ook geen leven meer.

In mijn manier van werken, probeer ik er echt iets leuks van te maken. Ok, je zit wat vast of je voelt je een beetje verloren, maar daarmee aan de slag gaan, kan ook best met een kwinkslag hier en daar. ;-)

Je hoeft dus niet ‘rijp voor de psychiatrie’ te zijn om met een coach te gaan werken. Verre van zelfs! Iedereen kan hier baat bij hebben. Want we gaan op zoek naar wat écht bij ons past. We leggen de verwachtingen bloot vanuit onze omgeving (én vanuit onszelf), gaan kijken naar jouw ‘limiting beliefs’ (beperkende overtuigingen, maar dat klinkt nog serieuzer dan het zo al is) en we leggen jouw angst onder de loep. 

Ik toon je wat de rol van onze hersenen hierin speelt, hoe de maatschappij vaak roet in het eten strooit, waarom gedrag (en overtuigingen) veranderen zo moeilijk is enz. Dat alles pakken we concreet aan, zodat je er zelf mee aan de slag kan en het niet iets in je hoofd blijft. Je krijgt oefeningen van mij, werkboeken om in te vullen en video’s om dingen wat te verduidelijken. En daarnaast zijn er natuurlijk de één op één gesprekken, waarin ik je begeleid in jouw volledige proces. 

Als dat wel goed klinkt, geef gerust een seintje! of boek meteen een eerste kennismakingsgesprek in. Dat is ook helemaal gratis, want je wil toch wel weten of iets ook echt iets voor jou is! Voor meer info over het concrete aanbod, neem hier een kijkje. Heb je nog een vraag voor mij? Aarzel niet en stuur me een bericht! Tot snel?