Op zoek naar hulp?

 

 

Online

Wat bied ik aan?

Awel… Om met de deur in huis te vallen, alles wat ik doe gebeurt ‘online’. Ik hoor u al denken ‘ah ok, ja nee dan is dat niks voor mij!‘.”Hold your horses!”, want de kans is betrekkelijk groot dat het wel iets voor jou is. Het is anders, maar niet minder intensief, diepgaand of persoonlijk. Integendeel! I promise you…

Programma

Ik werk ook enkel en alleen in programma’s en dat doe ik om verschillende redenen:

 • Omdat verandering een proces is. Stapsgewijs gaan we dus samen op weg.
 • Omdat wij met z’n allen goed zijn in het bedenken van excuses wanneer het even lastig is. En net dan is doorzetten belangrijk! Weg zelf-sabotage!
 • Omdat het meer resultaten geeft en dat is waar het uiteindelijk om gaat, niet waar?
 • Omdat het een houvast biedt en je handvaten geeft, om concreet in actie te stappen, ook later.

Een programma, say what?

 • toegang tot een ledenwebsite met wekelijkse modules, video’s en allerlei extra’s en informatie.
 • individuele gesprekken met mij (geen DIY!)
 • permanente ondersteuning via mail/whatsapp

Ook een pleaser? Maak er komaf mee!

Herken jij één van deze uitspraken?

 • ✔️ Ik ben af en toe wel eens onzeker.
  ✔️ Ik vind het lastig om 'nee' te zeggen.
  ✔️ Ik zeg vaak sorry voor dingen die niet mijn schuld zijn.
  ✔️ Ik ga soms akkoord met anderen terwijl ik niet altijd vind dat ze gelijk hebben.
  ✔️ Ik ben geregeld bezig met de verwachtingen van anderen.
  ✔️ Ik heb het lastig met conflicten en ga die liever uit de weg.
  ✔️ Ik ben empatisch en help graag mensen, maar vergeet mezelf wel eens.
  ✔️ Ik vind het soms moeilijk te benoemen wat ik voel of wil.
 • ✔️ Ik vind beslissingen nemen doorgaans lastig.
  ✔️ Ik kan niet zo goed een compliment ontvangen.
 • ✔️ Ik vind het belangrijk dat anderen mij graag hebben.
  ✔️ Hulp vragen of accepteren kan ik niet altijd even goed.
 • ✔️ Ik pas me geregeld aan mijn omgeving aan.
 • ✔️ Ik vermijd soms mensen of dingen om niet 'nee' te hoeven zeggen.
  ✔️ Ik geef me wel eens vrijwiliig op voor iets terwijl ik dat eigenlijk niet eens wil doen.

Antwoord je minstens 7x 'ja'? Dan is het hoog tijd om komaf te maken met dat pleasersgedrag! Klaar? Dan is dit jouw moment want ik maakte een spliksplinternieuw programma en om dat te vieren krijg je er momenteel de gratis de challenge '101 dingen in 1001 dagen' bij!

P.S.: Ik was recent ook te horen in de podcast van Ben Sansen. Hieronder kan je de opname met video bekijken/beluisteren!

Hieronder zie je de verschillende programma’s op een rijtje. Worstel je met iets anders en denk je dat ik je ook zou kunnen helpen, geef dan gerust een seintje en dan kijken we samen wat ik voor je zou kunnen betekenen! Ik start ALTIJD met  een gratis ‘match-gesprek’ aan, zodat jij en ik kunnen kijken of er een klik is, of je je kan vinden in mijn werkwijze én of ik je kan verder helpen. Het belangrijkste in eender welk coachingsgesprek is namelijk of er een goede klik is en dus maak ik daar graag tijd voor!

De weg wat kwijt?

Ben je de weg een beetje kwijt? Vraag je je geregeld af ‘of dit het nu is…’? Wil je wel iets veranderen of aanpakken, maar heb je geen idee wat of hoe? Dan ben je hier op de juiste plek! Het online programma ‘Follow Your Feet’ van 26 weken kan je individueel of in groep volgen.

Met een wekelijks werkboek, 1 op 1 gesprekken (en groepsgesprekken in het groepsprogramma), een privé Facebookgroep en nog heel wat extra’s gaan we samen stapsgewijs JOUW richting uit!

Follow Your Feet
Embrace Your Mess

Creatieve generalist?

Heb jij ook het gevoel dat je niet in een hokje past? Lijkt het soms alsof je nergens echt in uitblinkt of geen passie hebt? Dan ben jij misschien wel een creatieve generalist! Zullen we samen onderzoeken wat dat specifiek voor jou wil zeggen en hoe je dat net kan inzetten als een sterkte en talent? Want dat de wereld generalisten nodig heeft, dat is alvast wel zeker!

Ook een people pleaser?

Zeg jij ook geregeld ‘ja’ wanneer je eigenlijk ‘nee’ zou willen zeggen? Voel je je snel schuldig? Ben je meer bezig met de verwachtingen van anderen dan met wat je zelf wil? Dan is het tijd dat jij je eigen leven weer in handen neemt en komaf maakt met dat pleasersgedrag! Ready? Let’s go!

Back on Track
Rode Draden

Creatieve generalist?

Is het voor jou al lang duidelijk dat je een creatieve generalist bent en ben je daar zelfs trots op? Top! Maar het zou wel eens kunnen dat je desondanks toch nog steeds op zoek bent naar een rode draad in al jouw interesses? Hoe kan je die nu samennemen en inzetten zodat je gerichter aan de slag kan met bv. het zoeken naar een job of iets uitbouwen als zelfstandige?

Klaar voor de challenge van je leven?

Soms wat vast in de dagelijkse to do’s? Wat last van uitstelgedrag? Komen er veel ‘Als het minder druk gaat zijn, dan..’ gedachten in je hoofd? Tijd voor de ‘101 dingen in 1001 dagen’-Challenge!

Back on Track

Workshops

Ik bied verder workshops aan rond verschillende thema’s gelinkt aan alle dingen die je hier boven vindt zoals creatieve generalisten, pleasen, burn-out, maar ook over thema’s zoals perfectionisme, uitstelgedrag, angst, accepteren en loslaten, hoe je in actie stapt, work-life balance enz.

Vind je niet wat je zoekt?

Weet je niet zeker of een programma wel iets voor jou is of denk je dat je toch iets anders nodig hebt? Geef me een seintje via whatsapp of mail (kijk onderaan voor mijn contactgegevens) of boek een kennismakingsgesprek in en we bekijken het samen!

 

FAQ

Wie ben je?
Ik ben psycholoog, therapeut en coach. Ik heb me verdiept in het thema ‘burn-out’ nadat ik er zelf zo’n beetje aan ten prooi gevallen ben. Ter preventie heb ik een jaar loopbaanonderbreking genomen en ben ik gaan reizen. En dat heeft het één en ander in gang gezet… Lees meer hier!
Waarom werk je momenteel onder de titel coach en niet psycholoog?

What’s in a name… Ik ben me bewust van de bijklank en het feit dat coach een beetje in een schemerzone zit. Iedereen kan zichzelf coach noemen, dus hoe weet je dan of iemand echt goed is?

Wel, hoe weet je dat bij een psycholoog? Omdat die met een papiertje kan bewijzen dat hij of zij alvast gestudeerd heeft? Ik durf alvast met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik veel meer geleerd heb na mijn  vijf jaar (zes als ik echt eerlijk ben) psychologie dan tijdens.

Daarbij is de belangrijkste factor voor een goede therapie nog steeds een goede klik tussen therapeut en client.

Maar waarom dus coach? Wel, omdat ik graag het stigmatiserende etiketje eraf haal. Er is niets mis met iemand die een burn-out tegen komt of simpelweg de weg kwijt is. Integendeel. En daarom vind ik het fijner klinken. Ook voor mij. Zo is het veel meer een samenwerken en kunnen we alle ‘moetens’ en ‘keurslijven’ volledig achter ons laten. En de rugzak van de psychooog, die krijg je er gratis bij! ;-)

Waarover gaat deze site?

De korte versie: over de weg kwijt zijn, vast zitten, eventueel richting een burn-out gaan en alle andere redenen om je leven grondig aan te pakken en het één en ander te veranderen! En over mogelijke oplossingen om hier iets mee te doen.

Werkt online therapie & coaching?

Wel, de beste manier om daar achter te komen is door het zelf te proberen. Onderzoek toont aan dat online hulpverlening werkt, maar tot hiertoe is dit onderzoek echter beperkt vermits ook het aanbod nog beperkt is. Eén van de belangrijkste factoren is, net zoals bij face to face coaching of therapie de klik die er is tussen hulpverlener en cliënt.

Er is echter heel wat beweging vandaag de dag en hoogstwaarschijnlijk gaat het hele online hulpverleningslandschap enkel groeien. In andere delen van de wereld is het bv. al heel gewoon om een online therapeut of coach te raadplegen. Wij hinken daar nog een beetje achterop, maar ik ben vastbesloten om daar alvast op mijn bescheiden manier verandering in te brengen! ;-)

Er zijn zeker voordelen. Zo is het erg laagdrempelig. Je hoeft je deur niet eens uit. Je kan thuis in je pyjama in de zetel zitten en terwijl een gesprek voeren. Je wint ook tijd, want je hoeft geen fiets, auto of bus meer te nemen. Verder is het flexibeler, want het is makkelijker in te plannen (ook dat kan online) en het kan buiten de kantooruren of zelfs in het weekend.

En kijkend vanuit mijn coachend kader… Misschien kan dit al een eerste stap naar verandering zijn? Durven uit je comfortzone stappen en kiezen voor het onbekende, voor online. Je zult zien dat het niet zo heel anders is en dat het vooral van je eigen mindset afhangt of het werkt voor jou.

Wat is het verschil tussen coaching & therapie?

Er zijn hier heel wat mogelijke antwoorden en meningen. Er wordt vandaag de dag dan ook met allerlei titels gegoocheld.

Om eerlijk te zijn, ik hecht niet zoveel waarden aan titels, maar wel aan achtergrond, ervaring en inhoud. Ik heb als klinisch psycholoog en contextueel therapeut een volle rugzak om uit te putten, maar ik werk liever onder de titel coach, omdat ik dat beter vind passen bij wat ik doe.

En ik zie het als volgt: bij coaching ligt de nadruk – anders dan bij therapie – niet op een psychologische problematiek. Let op, ik wil burn-out hier ABSOLUUT niet minimaliseren. Integendeel! Maar ik geloof wel oprecht dat er een andere aanpak nodig is voor een burn-out en dat heeft alles te maken met de manier waarop ik naar burn-out kijk. In mijn ogen is het namelijk in eerste instantie een maatschappelijke ziekte. Ook persoonlijkheid speelt hier een belangrijke rol, maar op een positieve manier. Ik zie u uw wenkbrauwen fronsen… Laat me dat even toelichten! Het is zo dat er verschillende ‘groepen’ mensen makkelijker aan een burn-out ten prooi vallen. Mensen in de zorgsector, perfectionisten, mensen met een hoogsensitief kantje, enz. En als je’t mij vraagt zijn dat hele positieve dingen. Voor mensen zorgen, de dingen goed willen doen, empatisch zijn, enz. Alleen worden die eigenschappen vandaag de dag niet voldoende gewaardeerd of soms zelfs als negatief of ‘zwak’ beschouwd. Compleet onterecht! En dus help ik mensen o.a. om hier anders naar te kijken én om die eigenschappen anders in te zetten. Ik coach hen naar een nieuwe versie van zichzelf, een update als het ware!

Coaching is voor mij vooruit kijken. Hoe kan ik daar geraken waar ik wil zijn? Hoe weet ik wat ik echt wil? Wat als ik geen passies heb? Hoe ga ik met stress omgaan in de toekomst? Wat kunnen strategieën zijn voor mij? En ja, soms moeten we even terug in het verleden. Bv. om te kijken wat er nodig is om iets een plek te kunnen geven en in te kunnen passen in onze toekomst.

In therapie kijk je natuurlijk ook vooruit, maar ook heel vaak naar het verleden. Daar wordt er doorgaans gewerkt vanuit een probleem. Iets dat opgelost of aangepakt moet worden. Er wordt gezocht naar oorzaken. Er wordt stilgestaan bij dingen om die te kunnen doorvoelen. Er wordt tijd gemaakt om kwetsuren uit het verleden te laten helen. En al kan het ook kortdurend, vaak neemt het meer tijd in beslag dan een coaching.

Maar ik geef toe, dat het vaak een dunne lijn is en dus wel eens door elkaar loopt en ook dat is prima. Het voordeel van een aantal titels te kunnen combineren! ;-)

Welke methoden gebruik je en welke achtergrond heb je?

Als klinisch psycholoog ben ik tijdens mijn opleiding en stage gestart vanuit de gedragstherapie, maar heb me later bijgeschoold in de contextuele therapie. Ik denk dat in alle therapierichtingen nuttige methoden zitten en voor mij is de ‘ideale therapie’ eigenlijk een soort combinatie van verschillende richtingen die in de eerste plaats passen bij de therapeut maar ook bij de cliënt. Ik heb een rugzak waar wat gedragstherapie in zit, een stevig stuk contextuele therapie, wat ACT (acceptance and commitment therapie), wat EFT (emotionally focused therapy van Sue Johnson) en een stukje ervaringsgerichte en oplossingsgerichte therapie.

Wat is contextuele therapie?

De grondlegger van de contextuele therapie is Nagy (uitgesproken als Nadj). Hij introduceerde begrippen als de balans van geven en ontvangen, relationele ethiek en loyaliteit. Er wordt gewerkt via vier dimensies. De eerste dimensie is die van de feiten, dan de dimensie van de psychologie, vervolgens de dimensie die kijkt naar de interacties tussen mensen en tot slot komt de relationele ethiek aan bod. Heb je hier graag meer informatie over, kijk dan even hier.

Let’s connect

Sofie Leemans - coach & psychologe

Emailinfo@sofieleemans.be

Whatsapp+32 476 63 94 86

Waar? Online, dus wherever you want!