Wat bied ik aan?

 

Online

Awel… Om met de deur in huis te vallen, alles wat ik doe gebeurt ‘online’. Laat me dat even toelichten, want ik hoor u al denken ‘ah ok, ja nee dan is dat niks voor mij!’. Want de kans is betrekkelijk groot dat het wel iets voor jou is. Het is simpelweg een beetje anders en minder vertrouwd, maar niet minder intensief of diepgaand. Integendeel. Het is ok absoluut persoonlijk en maatwerk.

Hoe moet je jezelf dat ‘online’ verhaal voorstellen? Wel, wij maken een afspraak en praten 50 min, net zoals bij een ‘gewone’ therapeut of coach, alleen zit er een scherm tussen ons. Jij hoeft je dus niet te verplaatsen en kan in principe van eender waar een gesprek voeren.

Programma’s

Het feit dat ik online werk is niet het enige ‘vreemde’ aan mijn aanpak. Ik werk ook enkel en alleen in programma’s en dat doe ik om verschillende redenen. In de eerste plaats omdat verandering een proces is en dus om onze mindset en ons gedrag te gaan veranderen, moeten we die eerst begrijpen, dan weten hoe we nu anders kunnen reageren en vervolgens in de actiemodus stappen.

En dus is een programma zo opgebouwd dat het je stapsgewijs ondersteunt in je proces en tegen jezelf beschermt. Wij zijn namelijk heel erg goed in het bedenken van excuses, zelfs zonder dat we er ons helemaal van bewust zijn. Als het lastig wordt in je proces, zal je er makkelijker voor kiezen om het volgende gesprek een week uit te stellen omdat ‘je de opdracht nog niet af had‘ of ‘gesprekken toch niet goedkoop zijn en je een beetje krap bij kas zit‘ enz. Op die manier gaat je proces niet alleen trager, maar je hebt ook geen zicht op wat we ‘zelf-sabotage’ noemen.

En wat houdt dat dan zoal in een programma? Wel, heel wat meer dan ‘een wekelijks of tweewekelijks gesprek’. Je zal toegang krijgen tot mijn ledenwebsite, waar je elke week een nieuw werkboek zal vinden. Het is de bedoeling dat je daar alvast mee aan de slag gaat. Er zijn allerlei tools en extra’s in de ledenwebsite die je daarbij helpen.  Verder is er ook permanente ondersteuning. Dat wil zeggen dat je me eender wanneer kan mailen of een bericht sturen en dat je steeds binnen de 48 uur antwoord krijgt (behalve in weekends of vakanties). Dit alles maakt een programma bijgevolg tot een intensief proces waarbij je zelf leert dingen aan te pakken onder volledige begeleiding.

Hieronder zie je de verschillende programma’s die ik aanbied op een rijtje. Worstel je met iets anders en denk je dat ik je ook zou kunnen helpen, geef dan gerust een seintje en dan kijken we samen wat ik voor je zou kunnen betekenen! En tot slot, vooralleer je intekent op een programma, biedt ik iedereen een gratis ‘match-gesprek’ aan. Want het allerbelangrijkste is misschien wel dat er een klik is! Tot snel?

Ook af en toe de weg kwijt?

De zomer is een ideaal moment om jezelf een update te geven. Want niet alleen dat bikiniproof zijn is van belang… ;-) 

Boek nu je gratis te gesprek om te kijken of ik je kan helpen en je krijgt 15% zomerkorting bij inschrijving in eender welk programma

 

Ook wat de weg kwijt?

Er is maar één ideaal moment om ergens mee te starten of iets te veranderen en dat is NU. Geen goede voornemens op 1 januari, die (laten we eerlijk zijn!) half januari alweer in de vuilbak beland zijn. Geen ‘morgen’ of  ‘als het weer even wat rustiger is’ of… Gewoon NU!

Want uiteindelijk… wat heb je te verliezen?

Attention – attention – attention!!!!

Omdat iedereen op tijd en stond een break nodig heeft en ik -echt waar!- belachelijk hard gewerkt heb het afgelopen jaar, neem ik een welverdiende vakantie van 4 september tot en met 18 oktober.

Jup, ik weet dat dat laaaang is. Maar ik weet ook dat dat nodig is en zo goed gaat doen! Daarbij, als facebook een deel van je job is, dan heb je AB-SO-LUUT af en toe een detox nodig! ;-)

Concreet wil dat zeggen: stuur gerust mailtjes, vragen en whatsappjes. Je krijgt een antwoord alleen binnen een ‘african time’ tijdsspanne. Dat wil dus zeggen ‘als er goesting, tijd én internet is’. Voor afspraken, gesprekken en programma’s zal je moeten wachten tot ik terug ben.

Nog zo lang wachten voor ik terug ben...

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Follow Your Feet

Ben je de weg een beetje kwijt? Vraag je je geregeld af ‘of dit het nu is…’? Wil je wel iets veranderen of aanpakken, maar heb je geen idee wat of hoe? Dan ben je hier op de juiste plek! Dit online programma van 26 weken kan je individueel of in groep volgen.

Met een wekelijks werkboek, 1 op 1 gesprekken (en groepsgesprekken in het groepsprogramma), gaan we stapsgewijs een richting voor jou uittekenen en een actieplan opstellen!

Voor creatieve generalisten

Heb jij ook het gevoel dat je niet in een hokje past? Lijkt het soms alsof je nergens echt in uitblinkt of geen passie hebt? Dan ben jij misschien wel een creatieve generalist! Zullen we samen onderzoeken wat dat specifiek voor jou wil zeggen en hoe je dat net kan inzetten als een sterkte en talent? Want dat de wereld generalisten nodig heeft, dat is alvast wel zeker!

Back on Track

Last van uitstelgedrag? Dan is dit het programma bij uitstek voor jou! Op 30 dagen gaan we ons verdiepen in wat uitstelgedrag precies en welke de drie redenen zijn dat we dingen uitstellen. En natuurlijk gaan we concreet aan de slag!

Het is een ‘doe-het-zelf’-programma met de mogelijkheid tot het inroepen van een hulplijn.

Ban je Burn-out!

Dit programma van 26 weken is erop gericht om je stapsgewijs te ondersteunen in je herstelproces van een burn-out. Elke week is er een werkboek en elke twee weken een 1-1 gesprek met mij. Ook zinvol voor mensen die richting een burn-out gaan en dus ter preventie…

Toch niet helemaal overtuigd?

Weet je niet zeker of een programma wel iets voor jou is of denk je dat je toch iets een beetje anders nodig hebt? Dan zijn er voor jou nog pakketten. Losse gesprekken bied ik niet aan, omdat ik ervaarde dat het doel dan vaak niet gehaald werd. Als het lastig wordt of ‘het leven’ komt simpelweg roet in het eten strooien, dan haakten mensen af. En dat gaf noch voor hen, noch voor mij een fijn gevoel.

Ja, het is een investering, maar ook net daardoor merk ik dat mensen er meer voor gaan. Er is meer motivatie en als het lastig wordt, duik je dus niet zo makkelijk meer je comfortzone in. Dubbele win dus! En je toekomstige ik zal je er dankbaar voor zijn! ;-)

Daarom besliste ik om vooral in programma’s te werken en indien nodig met een pakket! Take your pick

FAQ

Wie ben je?
Ik ben psycholoog, therapeut en coach. Ik heb me verdiept in het thema ‘burn-out’ nadat ik er zelf zo’n beetje aan ten prooi gevallen ben. Ter preventie heb ik een jaar loopbaanonderbreking genomen en ben ik gaan reizen. En dat heeft het één en ander in gang gezet… Lees meer hier!
Waarom werk je momenteel onder de titel coach en niet psycholoog?

What’s in a name… Ik ben me bewust van de bijklank en het feit dat coach een beetje in een schemerzone zit. Iedereen kan zichzelf coach noemen, dus hoe weet je dan of iemand echt goed is?

Wel, hoe weet je dat bij een psycholoog? Omdat die met een papiertje kan bewijzen dat hij of zij alvast gestudeerd heeft? Ik durf alvast met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik veel meer geleerd heb na mijn  vijf jaar (zes als ik echt eerlijk ben) psychologie dan tijdens.

Daarbij is de belangrijkste factor voor een goede therapie nog steeds een goede klik tussen therapeut en client.

Maar waarom dus coach? Wel, omdat ik graag het stigmatiserende etiketje eraf haal. Er is niets mis met iemand die een burn-out tegen komt of simpelweg de weg kwijt is. Integendeel. En daarom vind ik het fijner klinken. Ook voor mij. Zo is het veel meer een samenwerken en kunnen we alle ‘moetens’ en ‘keurslijven’ volledig achter ons laten. En de rugzak van de psychooog, die krijg je er gratis bij! ;-)

Waarover gaat deze site?

De korte versie: over de weg kwijt zijn, vast zitten, eventueel richting een burn-out gaan en alle andere redenen om je leven grondig aan te pakken en het één en ander te veranderen! En over mogelijke oplossingen om hier iets mee te doen.

Werkt online therapie & coaching?

Wel, de beste manier om daar achter te komen is door het zelf te proberen. Onderzoek toont aan dat online hulpverlening werkt, maar tot hiertoe is dit onderzoek echter beperkt vermits ook het aanbod nog beperkt is. Eén van de belangrijkste factoren is, net zoals bij face to face coaching of therapie de klik die er is tussen hulpverlener en cliënt.

Er is echter heel wat beweging vandaag de dag en hoogstwaarschijnlijk gaat het hele online hulpverleningslandschap enkel groeien. In andere delen van de wereld is het bv. al heel gewoon om een online therapeut of coach te raadplegen. Wij hinken daar nog een beetje achterop, maar ik ben vastbesloten om daar alvast op mijn bescheiden manier verandering in te brengen! ;-)

Er zijn zeker voordelen. Zo is het erg laagdrempelig. Je hoeft je deur niet eens uit. Je kan thuis in je pyjama in de zetel zitten en terwijl een gesprek voeren. Je wint ook tijd, want je hoeft geen fiets, auto of bus meer te nemen. Verder is het flexibeler, want het is makkelijker in te plannen (ook dat kan online) en het kan buiten de kantooruren of zelfs in het weekend.

En kijkend vanuit mijn coachend kader… Misschien kan dit al een eerste stap naar verandering zijn? Durven uit je comfortzone stappen en kiezen voor het onbekende, voor online. Je zult zien dat het niet zo heel anders is en dat het vooral van je eigen mindset afhangt of het werkt voor jou.

Wat is het verschil tussen coaching & therapie?

Er zijn hier heel wat mogelijke antwoorden en meningen. Er wordt vandaag de dag dan ook met allerlei titels gegoocheld.

Om eerlijk te zijn, ik hecht niet zoveel waarden aan titels, maar wel aan achtergrond, ervaring en inhoud. Ik heb als klinisch psycholoog en contextueel therapeut een volle rugzak om uit te putten, maar ik werk liever onder de titel coach, omdat ik dat beter vind passen bij wat ik doe.

En ik zie het als volgt: bij coaching ligt de nadruk – anders dan bij therapie – niet op een psychologische problematiek. Let op, ik wil burn-out hier ABSOLUUT niet minimaliseren. Integendeel! Maar ik geloof wel oprecht dat er een andere aanpak nodig is voor een burn-out en dat heeft alles te maken met de manier waarop ik naar burn-out kijk. In mijn ogen is het namelijk in eerste instantie een maatschappelijke ziekte. Ook persoonlijkheid speelt hier een belangrijke rol, maar op een positieve manier. Ik zie u uw wenkbrauwen fronsen… Laat me dat even toelichten! Het is zo dat er verschillende ‘groepen’ mensen makkelijker aan een burn-out ten prooi vallen. Mensen in de zorgsector, perfectionisten, mensen met een hoogsensitief kantje, enz. En als je’t mij vraagt zijn dat hele positieve dingen. Voor mensen zorgen, de dingen goed willen doen, empatisch zijn, enz. Alleen worden die eigenschappen vandaag de dag niet voldoende gewaardeerd of soms zelfs als negatief of ‘zwak’ beschouwd. Compleet onterecht! En dus help ik mensen o.a. om hier anders naar te kijken én om die eigenschappen anders in te zetten. Ik coach hen naar een nieuwe versie van zichzelf, een update als het ware!

Coaching is voor mij vooruit kijken. Hoe kan ik daar geraken waar ik wil zijn? Hoe weet ik wat ik echt wil? Wat als ik geen passies heb? Hoe ga ik met stress omgaan in de toekomst? Wat kunnen strategieën zijn voor mij? En ja, soms moeten we even terug in het verleden. Bv. om te kijken wat er nodig is om iets een plek te kunnen geven en in te kunnen passen in onze toekomst.

In therapie kijk je natuurlijk ook vooruit, maar ook heel vaak naar het verleden. Daar wordt er doorgaans gewerkt vanuit een probleem. Iets dat opgelost of aangepakt moet worden. Er wordt gezocht naar oorzaken. Er wordt stilgestaan bij dingen om die te kunnen doorvoelen. Er wordt tijd gemaakt om kwetsuren uit het verleden te laten helen. En al kan het ook kortdurend, vaak neemt het meer tijd in beslag dan een coaching.

Maar ik geef toe, dat het vaak een dunne lijn is en dus wel eens door elkaar loopt en ook dat is prima. Het voordeel van een aantal titels te kunnen combineren! ;-)

Welke methoden gebruik je en welke achtergrond heb je?

Als klinisch psycholoog ben ik tijdens mijn opleiding en stage gestart vanuit de gedragstherapie, maar heb me later bijgeschoold in de contextuele therapie. Ik denk dat in alle therapierichtingen nuttige methoden zitten en voor mij is de ‘ideale therapie’ eigenlijk een soort combinatie van verschillende richtingen die in de eerste plaats passen bij de therapeut maar ook bij de cliënt. Ik heb een rugzak waar wat gedragstherapie in zit, een stevig stuk contextuele therapie, wat ACT (acceptance and commitment therapie), wat EFT (emotionally focused therapy van Sue Johnson) en een stukje ervaringsgerichte en oplossingsgerichte therapie.

Wat is contextuele therapie?

De grondlegger van de contextuele therapie is Nagy (uitgesproken als Nadj). Hij introduceerde begrippen als de balans van geven en ontvangen, relationele ethiek en loyaliteit. Er wordt gewerkt via vier dimensies. De eerste dimensie is die van de feiten, dan de dimensie van de psychologie, vervolgens de dimensie die kijkt naar de interacties tussen mensen en tot slot komt de relationele ethiek aan bod. Heb je hier graag meer informatie over, kijk dan even hier.

Nog vragen?

Geef gerust een seintje en ik beantwoord ze met veel plezier!